SKAM - grunden til jeg ikke sover om natten !

Jeg må jo godt sige “Neger” når jeg har sorte venner! ik?!

Hey Twerklings og BOOTYLovers!

Min veninde Mary blev fornylig interviewet af VICE om ?hyggeracisme? og hvad n-ordet betyder for hende. Interviewet berørte mig meget, fordi det var personligt og kom så tæt på Mary, som jeg jo kender. I interviewet blev jeg pludselig vidne til hendes tanker, følelser og frygt.

jeg-er-afrodansker-og-nej-du-kan-ikke-kalde-mig-neger-for-sjov-body-image-1469456652-size_1000

Mary (tv.) og Sade Johnson ved Black Lives Matter-demonstrationen i København. Foto: Sofia Busk

LÆS Marys historie HER

“Neger” har altid bare været et ord for mig ? et ord med historiske konnotationer ja- men dog stadig bare et ord. Jeg kan med mit intellekt forsøge, at forstå hvad dette ord betyder, men jeg kan aldrig som hvid skandinavisk kvinde forstå, hvordan dette ord føles.

For Mary er ordet en KONSTANT påmindelse om, at hun skal føle sig anderledes. En konstant konstatering af hudfarve og ikke hende som person. Som del af en minoritet repræsenterer hun konstant HELE minoriteten og ikke blot sig selv.

?Det er svært at kapere den her situation, hvor folk siger, det er for sjov. For så skal jeg overbevise dem om, at det ikke er sjovt, og det er sjældent nok, at jeg siger, at det er det ikke. Jeg skal overbevise dem med mine følelser. Måske skal jeg græde. Jeg skal dykke dybt ned i mig selv og dele private oplevelser for at få folk til at forstå, at det gør ondt? (Mary i VICE)

Marys historie fik mig til at tænke; Jeg er vokset op på Nørrebro og har masser af venner og veninder, der som Mary, er afrodanskere. Jeg er vokset op i grupper, hvor det var helt almindeligt at kalde hinanden neger eller nigga og jeg brugte det også om og til mine venner og veninder. Det var ikke noget jeg tænkte meget over. Helt ærligt tænkte jeg; Sådan gør alle de andre og jeg er ligeså meget en del af gruppen, som de er, selvom jeg er betydeligt blegere 🙂

Indtil jeg læste Marys interview, har jeg været en af dem som tænkte, at JEG godt måtte sige NEGER!

?Fordi jeg har venner, der er sorte, så er JEG jo tydeligvis ikke racist og JEG mener jo ikke noget ondt med det? (Jeg er sikker på at I har hørt den før eller måske selv sagt det?!)

Jeg skal også være den første til at indrømme, at jeg har taget mig den frihed at lave små-racistiske jokes, det som populært bliver kaldt ?hyggeracisme?.

?Jeg forundres over begrebet, for det er racisme, men folk siger hyggeracisme, fordi de lidt godt ved det, men som afsendere ikke mener noget ondt med det. Og så glemmer de bare, at jeg som modtager oplever det som racisme.? (Mary VICE)

Jeg følte dengang, at jeg gerne måtte sig sådan og komme med racistiske jokes, fordi jeg var en del af fællesskabet og fordi det var sjovt at lege med ting lidt på kanten.

Marys interview fik mig virkelig til at tænke mig om; Sådan fungerer det jo ikke!

Lige meget hvor meget, at jeg var med i gruppen, hvor ens eller tæt knyttede vi var, så var vi jo forskellige på et afgørende punkt. Jeg er født med den hvides privilegier (white privilege)

?Being white means never having to think about it? (James Baldwin)

Til jer, som ikke ved hvad white privilege, vil jeg forslå at slå det op! Educate yourselves! 🙂

Men kort sagt er det særlige fordele eller immunitet, som hvide mennesker er født med, og dagligt drager nytte af i forhold til alle andre. Den hvides privilegier eksisterer uafhængigt af, om hvide personer er bevidste om det, og bidrager til at opretholde et etnicitets hierarki (nogle ville måske kalde det et race hierarki, men hey er der ikke kun en race nemlig homo sapiens?!).

Den største udfordring ved den hvides privilegier er usynligheden hos dem, der har flest fordele ved det. Hvide mennesker er oftest ikke bevidste om, de fordele de har. Den manglende anerkendelse er problematisk, da den opretholder det hvide overherredømme (white supremacy). Hvide mennesker bliver ofte først bevidste om egne privilegier, når disse i en pågældende situation, bliver taget fra dem.

Marys historie fik mig til at stoppe op og indse mine privilegier som hvid person.

Ja, jeg MÅ (fordi vi har ytringsfrihed i Danmark) bruge dette ord dagen lang, men er det virkelig det jeg har lyst til? Har jeg lyst til at bruge min magtfulde position (som hvid) i samfundet, til at kæmpe for at kalde Mary et ord, som hun ikke ønsker og ikke kan lide at blive kaldt OG som gør hende ked af det, bare fordi jeg KAN?

Jeg kunne også aktivt bruge den magt til, at kvinder som Mary ikke skal føle at deres hud definerer og afgør deres tilværelse.

Vi må bestræbe os på at forstå, hvorfor det er problematisk, at vi bruger ordet “neger”. Det er nemlig ikke nok, blot at være politisk korrekt og være mindful omkring, hvilke ord vi bruger. Vi må forstå, hvad det er for en ulighed, som vi forstærker, når personer som jeg selv, bevidst eller ubevidst statuerer magt og privilegier netop gennem sådan et ord.

Og når vi har forstået dette, må vi forsøge at gøre det modsatte!

Vi må anerkende, at vi (på komplet uretfærdig vis) har en magt i kraft af vores hudfarve og så bruge denne magt IMOD de strukturer, der har givet os magten på BEKOSTNING af mennesker med alle andre hudfarver end hvid.

 

 

 

BOOTYLove

6 comments

 • Rebekka

  “Har jeg lyst til at bruge min magtfulde position (som hvid) i samfundet (…)”
  Det er jo helt forkert, at vi som hvide mennesker har mere magt i samfundet, det er jo helt forkert at du skriver det som en selvfølge, og at vi pga. vores magt skal stoppe med at kalde folk med mørk hud for negere. Dét er jo netop der racismen ligger. Hvis hvide tror, de har mere magt, flere fordele og er mere værd, DET er racisme, ikke selve ordet neger. Vi, hvide, skal bare anerkende og indse at sorte har ligeså meget magt og er lige så meget værd, og lade være at se os selv som noget særligt – de er ligeså særlige, og hvis alle indså det, ville ordet neger ikke være racistisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • André

  Hej Louise

  Bare lige til info, så nej der er ikke kun en race af homo sapiens, men en art :).
  For at forklare forskellen kan du se vores art, som hunde.
  Alle hunde, uanset race, er hunde og kan parre sig indbyrdes, det værende om man er golden retriever, labrador eller schæfer. Men arter kan meget sjældent parre sig indbyrdes og få fertilt afkom.

  God dag 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • TwerkQueenLouise

   Andre du ødelægger min pointe om at racisme er en dum, grim og menneskeskabt ting 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hannah

   Der findes faktisk ikke flere racer af mennesker. Der kun en biologisk race af mennesker, og det er homo sapiens. Det vi kalder racer, når det gælder mennesker, er en social kategorisering.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Twerk Queen Louise

   TAK !

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • André

   Jeg forstår udmærket hvor du vil hen Louise, og vi kan hurtigt blive enige om at racisme er en dum ting, uanset om det er hvide der overfor sorte er racistiske eller omvendt :).
   Men enten har vi racer og dermed også racisme eller også har vi ingen racer og dermed ingen racisme 🙂

   de forskellige kilder her: http://therightstuff.biz/2015/09/30/human-races-exist-refuting-eleven-common-arguments-against-the-existence-of-race/ understøttet det meget godt 🙂

   Hav en god dag! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SKAM - grunden til jeg ikke sover om natten !