Hvad i ønsker skal i få - links til mit outfitt

Hvad betyder “normal” hudfarve?!

Hey Twerklings og BOOTYLovers

I forgårs ændrede vi verden! I hvert fald en lille smule –  nogle gange så er det alle de små smuler, der tæller i det lange løb.

Min veninde havde postet på facebook, at når man opretter en profil på Single.dk, skal man angive sin hudfarve (hvorfor dette er vigtigt for at date, aner jeg faktisk ikke), og dette var valgmulighederne:

skaermbillede-2018-04-19-10-37-15

Hvorfor er det mon et problem at man kan vælge “normal” hudfarve, tænker du måske? Det er det , fordi man på den måde fortæller en masse mennesker, at deres hudfarve IKKE er normal. Og derfor mindre værd eller ligefrem forkert. Det er næsten altid problematisk at betegne noget som rigtig eller normalt og derved noget andet som forkert og unormalt, men det bliver endnu mere lakrids når det kommer til hudfarve.

Min veninde kontaktede Single.dk ang. denne betegnelse og fik dette svar tilbage:

skaermbillede-2018-04-19-10-36-41

 

Desværre er der semantisk ikke den store forskel på at kalde noget for normalt eller typisk.

En stor del af problemet er jo, at det netop er “hvid” hud man betegner som normalen her. Det gør det ekstra problematisk fordi der i forvejen er koblet magt, privilegie og en bestemt historiske position til lys hud.

Det er det sammen problem vi møder når den lyserøde/ferskenfarvede touch kaldes “hudfarvet” i børnehaven eller når undertøj i lys beige kaldes “nude”.

Det her skaber en position “andetheds” position for alle de mennesker, der ikke har netop denne hudfarve – hvilket for ironisk set er størstedelen af verdensbefolkningen og vel der for strengt taget de “typiske”. At anse folk med anden hudfarve end hvid som afvigende fra normen, er racisme.

Der var flere, der reagerede på at jeg benyttede dette ord på min IG-story:

skaermbillede-2018-04-19-10-38-24

skaermbillede-2018-04-19-10-37-40

Det var sjovt nok kun “normalt” farvede, der brokkede sig over mit udsagn.

Lad os lige tale lidt om ordet privilegie, som jeg synes er essentielt diskussionen, men også sådan et ord der kan være svært at forstå (som man jo kan se ovenfor).

Fordi du har et privilegie er du ikke et ondt eller dårligt menneske – ingen anklager dig for det. At have et privilegie er ofte ikke noget du har valgt – ligesom at andre ikke har valgt IKKE at have et privilegie. At have et privilegie betyder derfor, at magt bliver skævt fordelt i samfundet, sådan at nogle mennesker har det nemmere end andre – uden at have gjort noget for at fortjene det.

Jeg forstår privilegier som “det problem, du IKKE vidste, at du IKKE havde!”

Altså er det enormt svært at opdage sine egne privilegier, indtil de enten bliver taget fra en, eller man lytter på nogens fortælling, der ikke besidder samme privilegier.

Det er f.eks. et privilegie, at jeg kan gå igennem en lufthavn, uden at folk antager, at jeg er terrorist – så heldig er mine arabiske mandevenner ikke.

Det er et privilegie, at alle per def. antager, at jeg er en kvinde, også selvom jeg har baggy tøj på og ingen makeup – så heldig er transkvinder ikke altid.

Det er et privilegie, at jeg ikke behøvet at tænke over, om jeg kan komme ind i en cafe eller restaurant – fordi det er en selvfølgelig for mig – fordi jeg ikke sidder i en rullestol.

Det er tre af mine egne privilegier, som jeg faktisk ikke var opmærksom på før sidste år og jeg fylder altså 30!

Når vi taler om hudfarve, så betydet et “hvidt privilegie” faktisk bare at hvide mennesker har det nemmere.

Hvid hud bliver klassisk betragtet som smukkere, hvide mennesker bliver oftere hyret til jobsamtaler og jo mørkere din hud er, jo længere straf får du, hvis du begår noget kriminelt.

Sådan BURDE det selvfølgelig ikke være, men sådan er det lige nu.

Vi er nødt til at anerkende, at vi lever i en verden, hvor hudfarve (blandt mange andre ting) spiller ind på en personens muligheder.

Når vi så er blevet bevidste om det, kan vi begynde at ændre det, men vi kan jo ikke ændre på noget, vi ikke opdager finder sted.

Og selvom noget ikke virker som en Big Del for dig, kan det godt betyde meget for en anden 🙂

skaermbillede-2018-04-19-10-38-04

For at dette indlæg ikke bare bliver min white-feminist-rant har jeg sprugt Aida Ammary, som er projektchef hos Mino Danmark om hendes mening:

Hvorfor er det et problem at kalde en udfarve ‘normal’ eller nude’

Fordi man kategoriserer folk. Hvem er normale og hvem er ikke? Falder man udenfor kategorien, er man så unormal? Jeg er da ikke unormal, bare fordi jeg er brun. Der er noget helt grundlæggende galt i den måde, vi ser normer på helt generelt. Bare fordi noget passer ind i din verden som ‘normalt’, kan det være helt anderledes i en andens verden.

Hvad gør det ved dig personligt, at din hudfarve bliver kaldt unormal?

At jeg jo ikke er god nok et eller andet sted. Det er jo den værste følelse et menneske kan have. Man ser det også i både beauty- og tøjindustrien: Vi har normer for, hvem vi laver make-up for. Vi har normer for, hvem vi laver hårprodukter til, og vi har normer for, hvilke størrelser der er ‘normale’. Kvinder (og mænd), der enten er brune, bærer tørklæde eller er større end en størrelse 38 er ‘plus size’ og udenfor normen. Det er bare langt fra sandheden, og det ved vi jo godt? Hvorfor siger vi så ikke noget til det?

Hvad synes du, det betyder, at single-dk har ændret deres beskrivelse til det her?

Det er et privilegie at blive set som normal. Det tænker mange nok ikke over, men så meget, som vi ønsker at være individualister og specielle, så ønsker vi jo ikke, at nogen skal se os som unormale. Og det har ændringen her gjort. Intet er mere normalt end andet. Og det er fedt.

Jeg ved godt, at min “normale” hudfarve samt min “kendi”-status er et privilegie. Det er vigtigt at være bevidst om sin privilegier, og derefter er det vigtigt at bruge dem, til at nedbryde den skæve magtfordelingen . Så jeg skrev til Single.dk, og fik et lidt andet svar tilbage end min veninde.

Så probs til Single.dk for at lytte til kritikken, for det vigtigste er jo, at vi hjælper hinanden  til at lære.

skaermbillede-2018-04-19-10-37-52

Nu er hudfarve valgmulighederne ændre, selvom jeg stadig ikke forstår hvorfor fanden man skal angive det for at score??!!

BOOTYLove

skaermbillede-2018-04-19-10-37-26

2 comments

 • Kristian Emil Kjærgaard

  Normal betød det typiske i Danmark, fordi det er en dansk hjemmeside. Mellem er ikke meget bedre, for betyder det farvemæssigt mellem albino og kulsort eller betyder det samfundets gennemsnit, eller samfundets median? Helt optimalt havde det været med farver på. De fleste har computere og telefoner, der er fuldt ud i stand til at klare nogle farver i en dropdown menu. Det burde single.dk have gjort, nu de alligevel var ude med rettekosten. Jeg kan godt se, hvad du mener, men “mellem” er ikke den store forbedrelse

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Tak! Bare TAK! Det her er jo MEGA VIGTIGT! og hvor er det fedt at den direkte konsekvens blev at ordlyden blev ændret – selvom det klart havde været at foretrække at featuren helt blev fjernet – for jeg kan som dig simpelthen heller ikke se hvad man skal bruge den til.
  Hilsen en lys-/mellemfarvet (for det er åbenbart vigtigt at få afklaret ved intro nu…)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad i ønsker skal i få - links til mit outfitt