Jeg må være blevet voksen

Derfor har jeg en kobberspiral

Hey Twerklings og BOOTYLovers

I går skulle jeg have skiftet min kobberspiral, hvilket godt kan nive lidt. Når noget kan gøre lidt nas, prepper jeg altid med  et stort glas rødvin, en ipren og et shot med vodka. Det er en fantastisk kombi, der ikke kun sørgede for, at jeg nærmest ikke mærkede noget hos lægen (og var ret afslappet – nogen ville sige for afslappet, da jeg begyndte at fortælle jokes på briksen med hende halvvejs oppe i min livmoder) men jeg var også tipsy resten af dagen – hvilket gav en rigtig sjov undervisning i twerk 🙂 LOL

NB. en sød twerkling skrev ind, at hvis man ikke vil være hverdags tipsy som jeg var, kan man også lokalbedøve med lidokain + sprayflaske

– jeg har dog ik prøvet det, da jeg er ret tilfreds med rødvin vodka shot metoden 😉

Jeg var alligevel ikke så tipsy, at jeg begyndte at tage billeder hos lægen i går – så i må nøjes med et billede af min solbrændte numse 🙂

Under mit rødvinsdrikkerri postede jeg på min IG story, at jeg skulle have sat spiral op og at jeg synes at P-piller er noget møj og det gav en masse feedback fra jer – tak for alle jeres beskeder!

Så jeg tænkte det nemmeste var, at besvarer det hele her på bloggen 🙂

Jeg begyndte at tage p-piller da jeg var 18 år, fordi jeg begyndte at have penetrerende sex med partnere. For mig virkede det som en selvfølge, at når du har den slags sex, så begynder du at tage p-piller. Og min læge udskrev dem også til mig uden at fortælle mig om andre alternativer.

Efter at have taget dem i et par år, kunne jeg dog godt mærke at, de ikke var gode for mit system og efter at have taget en”fortrydelses pille”, der virkelig fuckede min krop op, besluttede jeg at droppe hormonerne.

Et stort dansk studie fra 2017 (SE HER) viser at P-piller giver en lille øget risiko for brystkræft og andre studier har påvist en øget risiko for blodpropper, depression og selvmordsforsøg hos unge piger. Nogle undersøgelser har også indikeret en øget risiko for hjernesvulster.

Nogle studier har dog også indikeret at nogle gamle former for p-piller har nedsat risikoen for nogle kræftformer.

Jeg er ikke medicinsk uddannet skal jeg lige sige. Jeg har haft biologi på A niveau i gymnasiet, jeg har talt med masser af kvinder og især jordmødre om dette og så kan jeg læse og  har jeg selv haft en krop i 30 år – bare lige så vi ved hvor min viden kommer fra.

Jeg tror personligt ikke, at det er godt at rode med balancerne i kroppen, og især hormonbalancen er ret delikat.

Når jeg har været til gynækologiske tjek hos jordmødre (og ikke almindelige læger) – hvilket jeg var jævnligt i en periode pga. min hpv vaccine, har flere af disse fortalt mig at det er almenviden blandt læger, at p-piller nedsætter sexlysten hos kvinder og ændre slimhinde vævet i skeden, sådan at dette er flosset og misfarvet i stedet for glat og lyserødt.

Umiddelbart tænker jeg IKKE en pille det nedsatte mænds sexlyst eller ødelagde huden på penis ville blive sprøjtet ud i hovedet på unge mænd – men måske et det bare mit feminist-indoktrinerede hjerne LOL.

ALTSÅ det GODE ved p-pillen er jo, at den forhindre kvinder i at blive gravide – og nogle steder (hvor kvinders kroppe kontrolleres meget mere end hvad min f.eks. gør) er det den eneste prævention en kvinde kan bruge. For det takker jeg p-pillen.

Men skal jeg selv have flere af dem – nej tak!

.. og her er et billede af, hvordan jeg bare nyder livet med min kobberspiral LOL 😉

I stedet for har jeg en kobberspiral (bl.a. fordi studiet viste at hormon spiraler giver sammen lille øgede risiko for brystkræft).

Da jeg fik min, havde jeg altid hørt at man kun kunne få spiral når man havde født (fordi så er livmoderhalsen udvidet, og nemmere at proppe en spiral op i) men det passer altså ikke. Jeg har nu haft kobberspiral i 10 år. Når man først har fået den sat op holder den i 5 år, så det er dejligt nemt.

Kobber spiralen fungerer ved, at det lille stykke kobber der indsættets i livmoderen, udskiller kobberioner, som irritere slimhinden så meget, at et æg ikke kan sætte sig fast. Det er jo smart og helt uden hormoner.

MEN den irritation betyder, at kroppen skruer lidt op for menstruationen.

Jeg har aldrig haft særligt meget mens eller særlig slemme smerter eller andre bivirkninger – men jeg kan hører at flere af jer, har fået rigtig meget menstruation og mange smerter af det – og så er  det jo ikke nice (!!).

Tal evt. med din læge om, hvordan din menstruation er nu vs. hvordan den vil blive med en kobberspiral.

Jeg har også hørt fra en veninde, at hendes kæreste kunne mærke spiralen når de havde sex. Umiddelbart burde han jo ikke kunne det, så hvis det sker, ville jeg nok tage til gynækolog og få tjekket at den sad rigtigt – de kan nemlig scanne dig. Jeg har også hørt fra en pige, at den gjorde ondt på hende under sex – hvilket jo SLET ik er meningen !

Vi er jo alle sammen bygget forskelligt, så det kan jo være nogen livmoder ikke har lyst til at have en spiral siddende- men jeg har personligt aldrig haft nogle problemer med min hverken uden sex eller i hverdagen.

Min læge har sat mine spiraler op, men det er ikke alle læger der gør det (især ikke hvis man ikke har født), og så skal man booke en tid hos en gynækolog – som har lidt ekstra finess og noget sejere udstyr. Der er tit ret lang ventetid hos dem, så hav tålmodighed 🙂

Første gang jeg fik min spiral op synes jeg, det var ret overvældende, men mest fordi jeg blødte ret meget. Jeg har altid fået sat min op en af de sidste dage af min mens (eller dagene lige efter) da livmoderhalsen så står lidt mere åben. Det blod der kom ud, var jo mit menstruationsblod, men selvom jeg vidste det, synes jeg det var lidt voldsomt. Næste gang brugte jeg  rødvin/vodka, og havde det helt fint med mens-blod synet.

En kobber spiral køber du på apoteket uden recept, min kostede ca. 375 kr (hvilket så holder i 5 år) – hvis man IKKE har født og derfor har en mindre livmoderhals kan jeg anbefale modellen Nova T 380.

Hverken spiral eller p-piller sikre jo mod kønssygdomme, så hvis du skal være en slut (og det sys jeg bestemt du skal – det er jeg i hvert fald) så brug også lige et kondom en gang imellem 😉

En kobber spiral er 97% sikker ( hormon spiraler og p-piller er omkring 99%, hvis man husker at tage sine p-pille selvfølgelig) – det eneste der er 100% sikkert er, at lade vær med at have sex – men det anbefaler hverken mig eller min læge, da vi blev enige om, at det ville være kedeligt!

Her til sidst vil jeg bare lige sige, at det selvfølgelig ikke kun et DIT ansvar at beskytte dig under sex, men et 50/50 ansvar du deler med den/ de person(er), som du har sex med! Så hvis der er noget din krop ikke har lyst til, kan tåle eller kan lide – så hør den anden person, hvad vedkommende kan gøre for at i er beskyttet under sex 🙂

BOOTYLove

PS. Man kan sagtens bruge menstruationscup selvom man har en spiral. I teorien kan cuppen skabe så meget undertryk, at den suger spiralen ud, men jeg og alle de veninder jeg har, der bruger begge dele, at aldrig prøvet det.

 

 

3 comments

 • Helena

  Er helt enig, ved ikke hvorfor vi skal acceptere alle disse side effects som kvinder, og slå det hen med at det følger bare med hvis man ikke vil have børn lige nu. Og ja, det er ikke kun kvindens ansvar. Prøvede også med en kobberspiral efter min 2. Fødsel for synes det er et super fedt alternativ. Det gik desværre ikke for mig, alt for meget blod og smerter. Men prøver nu med lady comp (hvor man finder sine fertile dage) og et pessar de dage jeg er fertil, haaber det virker selvom det desvaerre er lidt mere arbejde end en spiral. Det er derfor spiraler er saa fede, de sidder bare og goer arbejdet uden man skal taenke mere over det de naeste mange aar.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Vigtigt indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er netop derfor at p-pillen til mænd ikke er udbredt overhovedet; den nedsætter deres sexlyst og hvilken mand har lyst til det “tsk”. Det er åbenbart lettere for kvinder at acceptere “tsk tsk”..

  Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg må være blevet voksen