Derfor har jeg en kobberspiral

Ditte og Louise er nogle frygtelige kvinder, men de er heldigvis også meget mere end det!

Hey Twerklings og BOOTYLovers :*

I Onsdags var jeg til premieren på Ditte Hansen og Louise Mieritz nye film ”Ditte og Louise” og total spoiler alert – den er FANTASTISK!

Det er en pisse sjov film, der både er spændende, pinlig, farlig og rørende. Og for en gangs skyld, så er det en film om kvinder, der ikke primært handler om deres forhold til mænd!

I stedet for handler den om kvinder og deres karrierer, deres kroppe, deres seksualitet, deres familie og mest af alt om deres venskaber!

Selvfølgelig handler filmen også om køn. Hovedplottet er, at Ditte, der som en kvinde over 25 år har svært ved at få roller i filmverdenen, forklæder sig som manden Ditlev og får mega succes, masser af venner og seksuelle tilbud.

At Ditlev opnår succes med præcis de samme evner som Ditte, der konstant blev afvist, er i sig selv komisk men også en kritisk samfundskommentar. Vi lever i et samfund, hvor man som kvinde må tilegne sig normative maskuline træk, for at komme frem i verden.

Det kan man se ved, at kvinder der når til tops i erhvervslivet tager mere maskulint tøj på, såsom jakke sæt, nedtonede farver og ikke viser for meget kavalergang. Eller at kvinder der sidder i magtpositioner, f.eks. i politik hvor kvinder også nedtoner normative feminine træk så som følsomhed og omsorg og i stedet lægger vægt på at være objektive, tage intiativ og være stærke ledere, hvilket vi opfatter som normativt maskuline træk.

Ditte tager dog denne tilegnelse meget bogstavelig og bliver decideret til en mand, men det betyder egentlig ikke at hun ændre sin personlighed så meget. Ditte dyrker de samme ting og egenskaber når hun er Ditlev, men som mand bliver hun bare valideret og får success.

I filmen går Ditte til audition på rollen ”gamle luder”. En rolle med en eneste replik, som hun bliver kaldt for gammel til (gamle ludere nærmere 25 år end 40 år åbenbart), hvorimod hun som Ditlev får en hovedrolle og lukkes ind i indercirklen af mandelige danske skuespillere.

 

Min veninde Lene og jeg kørte Ditlev stilen med jakkesæt og mustage – desværre ville mit mustage ikke blive siddende længe nok i mit fjæs, til at jeg kunne udleve mit maskulinitet-privilegie 😉 Det faldt også af 3 gange på rød løber, men så blottede jeg bare en boob, det fixer alt!

 

Udover at dette er en kommentar til, hvordan det maskuline valideres over det feminine, så er et også en ret virkelighedstro gengivelse af film, teater og skuespiller verdenen.

Det ved jeg fra min kære ”onkel” Dorte Rømer, der ud over at have været skuespiller og komiker siden jeg blev født også var med til at arrangerer #StopStilheden, hvor 100 vidnesbyrd om overgreb og sexisme i tv, film og teater branchen fremførtes i forbindelse med #MeToo.

Der er to scener i Ditte og Louise, der virker som taget ud af #StopStilheden.

Den ene er på sættet af den film, hvor Ditlev spiller en vikinge-hovedrolle. Hans kvindelig kollega, der spiller hans fæstemø, er døende og de skal tage afsked. Ditlev får masser af ros og instrukser af instruktøren, hvorimod den kvindelige skuespiller blot får af vide, at hun skal vise noget mere hud (selvom at det er pisse koldt) og huske at trække maven ind. Da den kvindelige skuespiller spørg efter lidt mere instruktion, ruller instruktøren (der for resten er en kvinde) irriteret med øjnene og siger: Du har tyfus og så er du pisse liderlig – okay?!

Den anden scene der ramte sexismen i den branche spot on, er blow job scenen. Den er så helt igennem ubehagelig, at jeg faktisk bare vil lade det være op til jer selv at opleve.

Ditte og Louise filmen er ALT det, ”en frygtelig kvinde” sidste år ikke var, både som film og som kommentar til ligestillingsdebatten.

Det er en nuanceret film med masser af lag, som tilfældigvis også er feministisk AS FUCK! Den er ikke forudsigelig eller fyldt med klicheer og så er det heller ikke en ”kvindefilm” – hvad det end betyder.

Ditte og Louise er en film, der sætter fokus på ligestilling og derfor også problematiserer maskulinitetsidealet – f.eks. ideen om, at mænd hele tiden er pisse liderlige og har lyst til at knalde med alle, hvilket jo bliver en udfordring for Ditte når hun skal være en troværdig mand. Der sættes også fokus på mænds venskab idet Ditlev konstant skal lave fysiske ting som crossfit eller lege slåskamp for at opbygge et venskab med emotionel og fysisk tæthed.

Filmen viser os kvinder med udfarende seksualitet og følsomme mænd, på samme måde som vi ser mænd der giver omsorg og kvinder, der er dårlige til at tage hensyn til andres følelser. Filmen skubber derved både til de stereotype fortællinger vi har i vores samfund om mænd og kvinder.

I filmen ser vi også både mænd og kvinder, er assholes, der misbruger deres magt.

Vi ser hvordan magt og privilegier korrupterer, idet Ditte som Ditlev ikke er et hak bedre end de personer, der for et øjeblik siden undertrykte hende. Hun nyder at være en del af klubben, også selvom at det er på bekostning af, at nogle andre ekskluderes. Hun er ikke solidarisk med dem, der får mindre i løn eller bliver behandlet unfair.

Vi ser også hvordan magt og magtudøvelse problematiseres, ved at den kvindelige instruktør begår #MeToo-seksuelt-grænseoverskridende-overgrebs-adfærd på Ditlev og herved udnytter sin magtposiosion/ udfylder sin rolle som magthaver ved at påtvinge sin seksualitet på Ditlev.

Jeg elsker, at filmen nuancerer køndebatten fra ”alle mænd er svin, der undertrykker” til, at undertrykkelsen sker fra magtpositioner, der nemmere tilfalder normativt maskuline personer i samfundet. Det er en lækker og vigtig finesse, som ville være fantastisk at få ud i køndebatten i Danmark.

Så jeg siger WELL FUCKING DONE! Til både Ditte og Louise og Niclas Bendixen, der har instrueret filmen.

BOOTYLove

 

Til sidst må jeg sige, at jeg hørte flere tale om, at Ditte er ret lækker som Ditlev. Jeg selv synes, at med de kindben kunne Ditlev godt være den tredje og indtil nu ukendte Mikkelsen bro. Lars, Mads og Ditlev Mikkelsen lyder som en trio man godt gad !

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor har jeg en kobberspiral