Veganere er ikke alle sammen prædikende eller skøre :)

Kan man sælge lipgloss på bloggen og stadig være feminist ?

#Dette indlæg indeholder reklamelinks

Eller kan man sælge Pepsi og være feminist??

host host Kendall saves the world one Pepsi at a time…

dscf7106

Billede af Ekaterina Krarup Andersen

Tshirt kan købes HER

Hey Twerklings og BOOTYLovers

Et af de kritikpunkter jeg ofte møder er, at jeg ikke kan være feminist, når du jeg har en blog, hvor på jeg tjener penge, eller at mine feministiske twerkshops, ikke er ægte feminisme, fordi det koster penge at deltage.

Den kritik der kommer til udtryk her, virker umiddelbar ret skør – fordi selvfølgelig skal jeg da have løn for mit arbejde – men jeg kan godt forstå den.

Det er et udtryk for den kontrast der er, imellem den kapitalistiske idealisme og den feministiske idealisme. Lad os undersøge det nærmere.

Kapitalisme er et samfundsøkonomisk system, der er baseret på privat ejendomsret og markedsøkonomi, og i bund og grund handler om, at øge sin kapital.

Produktion af varer og tjenesteydelser er karakteriseret ved, at produktionsmidlerne, kapitalen, fx jord, råvarer og maskiner, og produkterne ejes af kapitalejeren, kapitalisten, som producerer for et marked i konkurrence med andre kapitalister. I produktionen indgår lønnet arbejdskraft; arbejdet er produktionens værdiskabende faktor. Kapitalejeren afholder lønudgifterne og de øvrige produktionsudgifter. Disse udgifter finansieres af produktets værdi, som frigøres (realiseres) ved salg på markedet. Gyldendals 2017

Den værdi  man opnår fra salget modregnes produktionsomkostningerne, og dette udgøre kapitalejerens profit. Ideen er at optimere denne profit ved at tilpasse sig markedet efterspørgsel OG ved at minimerer produktionsomkostningerne.

Hovedmotivationen i kapitalismen en øget og optimeret profit, dette sker ofte på bekostning af f.eks. den lønnede arbejdskraft og deres vilkår.

Ergo profit og indtjening vejes højere end de menneskelige værdier.

OK jeg har aldrig læst på CBS, så hvis det jeg siger er total forenklet og banalt, så må business menneskerne rette eller bære over med mig 🙂

Feminismen defineres som kampen for social, økonomisk og politisk lighed imellem køn, klasser, seksualiteter, etniciteter, religioner osv.

Denne kamp for lighed har pr. definition et markant andet mål end det kapitalistisk mål, og også et relativt modstridende mål ift. den kapitalistiske stræben imod profit, også når denne opnås ved at undertrykke andre.

Så jeg kan sagtens forstå, at folk reagerer på, at feminisme og kapitalisme ikke synes at gå hånd i hånd. Det mener jeg heller ikke selv, at de to ismer gør!

Altså, der er helt klart kommet en nye kapitalistisk opmærksomhed på feminisme, idet man nu kan sælge produkter med dette brand.

Det er SUPER problematisk når Beyonce sælger Ivy Park tøj under sloganet “Empower Women”, når tøjet er lavet af kvinder under sweat lodge ligende forhold.

Så handler det ikke om at empower women, det handler om at sælger “empowerment” til kvinder med penge, sådan at man kan skabe profit.

1280_beyonce_ivy_park_athleisure_wear_ad

Jeg mener IKKE at man bliver feminist af, at købe en t-shirt, hvor der står #Feminist på.

Feminisme handler om holdninger, intetioner og værdier, hvilket ikke er noget man køber sig til.

Denne artikel synes jeg giver nogle spændene perspektiver på emner LÆS HER

Kan man være feminist og samtidig have en #Feminist T-shirt på, JA!

Kan denne T-Shirt iscenesættes på en feministisk måde, JA!
Men det er dig, der giver en t-shirt værdig og  aldrig en T-shirt, der gør dig til noget.

Jeg mener, at måde man navigerer i dette er ved at være oplyst og bevidst.

Man skal vide hvad der er salgsstrategier og hvad der er ideologier.

Jeg selv har en indtjening på denne blog. Jeg tjener nogle penge på, at der er reklamer uden om mine blogindlæg, nogle gange tjener jeg penge på en kampagne og så kan jeg tjene penge på, at i køber noget som jeg har linket til (reklamelinks eller affiliationslinks).

Jeg linker ofte til ting fordi folk beder mig om det. Nogle gange kan jeg tjene penge på det, andre gange tjener jeg ikke penge på det.

Jeg mener egentlig ikke at dette strider imod ideen om at være feminist.

For selvom feminisme og kapitalisme ikke er kompatible i deres rene form, så lever vi nu endda i en kapitalistisk verden.

jeg som individ, er indlejret i denne verden, og må begå mig i de normer og diskurser jeg er i.  Så længe jeg ikke sælger noget eller skriver noget, der strider imod min feministiske overbevisning mener jeg ikke, at det at jeg for løn for mit arbejde, gør mig til mindre eller en dårligere feminist.

Journalister får løn for at skrive artikler, politikere får løn for at have meninger, hvorfor skal jeg så ikke kunne leve af at skrive indlæg, holde workshops og holde foredrag?

Og nu er det jo ikke brandet “feminisme” jeg sælger, men helt reelle ydelser sådan danse undervisning eller min viden i form af et foredrag.

Det er mine evner, som jeg har lagt blod, sved og tåre i for at opnå.

Bloggen har jeg lavet for at have et uredigeret talerør ud i verden, og fordi at jeg var pisse træt af, at aviserne tjente penge på, når jeg brugte tid på at skrive noget.

Når jeg ligger tid og energi i noget arbejde, synes jeg kun det er rimeligt at jeg modtager en betaling for det, ellers kan jeg ikke betale min husleje eller købe kattemad til Kaja 🙂

dscf7156-1

Billede af Ekaterina Krarup Andersen

Disse t-shirts tjener jeg ikke penge på, men jeg er blevet spurgt ind til dem flere gange 🙂

KØB HER

Støvlerne er fra DollsKils KØB HER

Jeg tjener 3% hvis i køber noget fra Aliexpress fra mine links.

FISH-Net Strømper KØB HER

(ergo hvis du køber disse strømper til ca. 15 kr tjener jeg 3 øre).

Lille Paryk KØB HER

(og køber du denne paryk til ca. 350 kr tjener jeg 10 kr).

Jeg vil gerne understrege, at hvis jeg KUN gjorde dette med et kapitalistisk mål, var der langt mere effektive måder at tjene penge. F.eks. en masse kollager med tøj på udsalg eller kampagner med produkter jeg egentlig ikke bruger.

Ja jeg tjener penge (ligesom du vel også gør) men jeg gør mit aller bedste for at kunne stå inde for den måde jeg tjener penge på.

BOOTYLove

 

2 comments

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Veganere er ikke alle sammen prædikende eller skøre :)