5 vigtige ting jeg lærte, af ikke at have Instagram

Selvfølgelig ikke alle mænd… JO for helvede ALLE mænd !

Hey Twerklings og BOOTYLovers

Det er i disse dage et år siden #MeToo bevægelsen rigtig tog fart, i forbindelse med anklagerne imod Harvey Weinstein.

Det har været et sindssygt vigtigt år når vi taler ligestilling og menneskerettigheder generelt.

#MeToo har åbnet op for sluserne, og dette var året, hvor mænd verden over, opdagede at de havde levet i en parallelverden og at alle kvinder de kender, er blevet udsat for en form for seksuel grænseoverskridende adfærd.

Med #MeToo bevægelsen er ligestilling kommet tilbage på tapetet i alle debatter og ord som samtykke, magt og privilegier er sneget sig ind i vores ordforråd. #MeToo har gjort det muligt at tale om ting, vi aldrig før har talt om. Årtier gamle traumer og overgreb er dukket op og blevet italesat med det nye sprog som #MeToo har givet os.

Helle Thorning var hovedtaler til From #MeToo to #WeDo arrangementet i går Foto: Tariq Mikkel Khan

Det betyder dog ikke, at seksuelle overgreb ikke længere er et tabu – kvinder verden over betaler STADIG den højeste pris, for at tale åbnet om de overgreb, der er begået imod dem.

Og det betyder desværre HELLER ikke, at hverken overgreb eller uretfærdigheder er stoppet.

Sagen om udnævnelse af Højesteretsdommer Kavanaugh er beviset på alle tre ovenstående udsagn.

Det er til at tude over, at en mand, der højst sandsynligt har voldtaget en kvinde, nu sidder som øverste juridiske instans FOR LIFE! Det er til at tude over, at en kvinde som Dr. Christine Ford, der står frem omkring et overgreb begået imod hende bliver latterliggjort af landets præsident (der også har begået overgreb på kvinder). Det er til at tude over, at verden synes komplet uretfærdig!

Brug lige 8 min af dit liv og lyt til nogle kloge ord fra Noah Trevor omkring emnet!

Men mest af alt viser det os, at det er mere brug for #MeToo end nogensinde før! At selvom vi får tingene ud i lyset og selvom de tydeligvis er uretfærdige, så lever vi i et system, der er bygget til at styrke uretfærdighed.

Når 3 unge drenge IKKE dømmes for at have drukket og seksuelt overgrebet sig på en ung (bevidstløs pige), fordi hun ikke sagde tydeligt nok nej (fordi det er svært at tale, når man er bevidstløs) – så er det et tydeligt eksemplet på, at vores system, vores lovgivning og vore kultur IKKE er god nok!

Listen over hvad vi stadig mangler at gøre op med er lang, måske næsten uendelig – men i hvert fald for lang til mit blogindlæg..

Så lad os i stedet tale om fremtiden og hvad vi skal gøre, for at forkorte den liste.

Det var præcis det eventet From #MeToo to #WeDO handlede om i går. Og jeg er enig i, at der har været for lidt handling ISÆR her i Danmark. #MeToo skal ikke være en sensations kendis skandale eller en dresscode på den røde løber. #MeToo skal være lovgivning, undervisning og almen omgangstone.

Meta Foldager sagde det så fint i går: Vi er jo alle sammen enige om, hvordan vi gerne vil have det ift. ligestilling, men der er bare nogle, der mener at vi allerede er fuldstændig lige… men vi mangler vist lige at justere sådan så vores kultur kommer op på niveau med vores værdier her i Danmark.

Og som Louise Dinesen fra Hartmanns sagde det: Det er altid bare nemmeste at vaske trapper oppefra og ned…

Så kan jeg selv tilføje, som jeg havde kraftigt lyst til at råbe i går : SAMTYKKE LOVGIVNING NU!

Helle Thorning brugte desværre en del tid i sin tale på at glatte ud ift. at det selvfølgelig ikke er alle mænd og at vi elsker mænd og at vi skal beskytte de gode mænd, for tænk hvis uskyldige mænd fik deres liv ødelagt.

Og det er jo ikke fordi jeg er uenig i hvad hun siger, der er virkelig bare INGEN grund til at skulle sige de her ting … altså når en mand som Kavanaugh, som højst sandsynligt hverken er god eller uskyldig ikke går ødelagt sit liv selvom beviserne imod ham var ret stærke – så behøver vi ikke bekymre os om de gode mænd … systemet har dem!

Så lad os nu lade vær med at spilde tid og fokus på dem (denne her går direkte ud til Nima Zamani, som var aftenens vært sammen med Karen Bro, hvilket umiddelbart kunne virke lidt underligt, men det betød også at vi ikke skulle høre på hans meninger i en debat, så det fungerede fint!).

Til gengæld trak Helle på samme måde som Noah Trevor tråde til, hvordan man håndterede afslutningen af Apartheid i Sydafrika, hvilket jeg synes var spændende.

Hun talte om, at for at komme videre måtte vi erkende, at magt gør mennesker korrupte og gør dem blinde for deres egne privilegier. Og vi lever i et system, der giver særlige privilegier til nogle.

Helle havde fokus på, hvordan kommer vi videre og hvordan forsones vi. Hun mente, inspireret af afskaffelsen af Apartheid at man måtte fokuserer på at ændre systemet og ikke give skyld til de mennesker, der handlede indenfor systemet og med de privilegier systemet (uretfærdigt) havde givet dem.

Hun mente, at vejen frem var, at skabe “safe spaces” hvor mænd kunne tale om det at være mand og sammen arbejde på at blive bedre – hvilket jeg ikke er uenig med overhovedet.

Selvom vi HELE tiden snakker om mænd, så har vi brug for at snakke om mænd noget mere – men på en ny måde.

Problemet er jo ikke at kvinder bliver overgrebet. Problemet er, at mænd begår overgreb på kvinder!

Problemet ligger for mig at se i mænd – nej nej rolig nu, ikke alle mænd ! Eller faktisk jo, i alle mænd!

Fordi problemet er “mænd” forstået som idealet for, hvordan man er en mand – vores forståelse af maskulinitet.

Det er DET vi skal ændre. Og selvom jeg gerne ville, så kan jeg som kvinde ikke gå forrest her (ligesom at jeg ikke skal fortælle burka klædte kvinder, hvordan deres liv skal leves eller muslimske transmænd, om hvordan det er at være dem.)

EN der dog formåede at starte den samtale er min ven Lior, som hånden på hjertet var aftenens stjerne.

LÆS om ham HER

Både fordi Lior er sød og charmerende og fik salen til at grine med ordene: Jeg ville da hellere have stået her oppe, fordi jeg var med i en fed film!

Men mest af alt, fordi han havde/ har modet som mange mænd desværre ikke har.

Modet til at tage ansvar.

Som Lior selv sagde: Da #MeToo først kom frem var jeg i chok over, at alle kvinder jeg kender, havde været udsat for et seksuelt overgreb. Men jeg hoppede også med på #NotAlleMen. Men noget gav jo ikke mening, hvis alle kvinder var belvet overgrebet og ingen mænd havde gjort det!

Og det er netop den selvrefleksion som jeg applauderer Lior for. At stoppe op og “holde kæft og lytte” (hans egne ord).

For som Lior fortalte, så synes han ikke selv, at han er et dårligt mennesker eller en ond mand eller dårligt opdraget. MEN det han i 27 år oplevede som drengerøvs historier og som “haha slap nu af det var bare for sjov” handlinger kunne måske være blevet oplevet anderledes hos den anden part.

Det er (desværre) et refleksions niveau vi ikke ser hos mange mænd, ikke fordi de er dumme, men fordi “udøver” rollen er sindssygt tabubelagt at træde ind i – for det er kun onde mænd, der begår overgreb!’

Lior havde modet til at sige, jeg har gjort ting som andre oplevede rigtig grænseoverskridende, fordi jeg levede i en kultur, hvor jeg troede det var ok (og hvor der ingen konsekvenser var for mig).

Det virker jo helt Gentleman Finn (if you know, you know) agtigt, at opdage som 27 årig, at det at presse nogen til sex, kan virke grænseoverskridende – men det er realiteten.

Så fucking hatten af for Lior, der tør tråde ind i “den onde mands position” og forsøge at nuancerer rollen og debatten, sådan at flere mænd (forhåbentligt) tør reflektere over deres egen adfærd.

Og forresten også tak til Thure Lindhart for at sige: Det handler ikke om sex, men om magt.

Ikke så meget tak til Merete Riisager (uddannelses minister og formand for ligestillingsudvalget for LA) for udsagnet – ja, nu er jeg jo voksen og så er det umuligt at krænke mig! Men ærligt, hun er kvinde og medlem af LA, Danmarks mest misogynistiske parti, så forventede måske ikke mere af hende.

LÆS EBs artikel om hele eventet HER

På trods af, at det går af helvedes til i USA så er jeg forhåbningsfuld. Man kan ikke bage en kage uden at smadre nogle æg, og man kan ikke ændre verden uden, at en masse grimme ting dukker op og uretfærdigheden forsøger at kæmpe tilbage.

So lets grab them by the Patriachy !

BOOTYLove

 

Og tak til min far for korrekturlæsning selvom han skulle skynde sig til tandlægen 😉

 

 

3 comments

 • nielsnyboe

  jep, georgia sattlites “Cool Inside” skal lige huskes…

  Kære mænd. Det er jeres tur til revolution. Så kom nu.

  #MeToo har vist, at det herskende maskulinitetsideal ikke fungerer for nogen af os. Kunne det ikke være fantastisk, hvis det blev starten på den hvide, heteroseksuelle, ciskønnede mands revolution?

  Louise Kjølsen
  / 2.14.18

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • niels nyboe

  Information .HW- Og helle Taylor swift sødmen Demi dating.:), har du nok sødest set:) før spærn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annie

  PRÆCIS!!! INTET er synd for manden der chikanerer, voldtager eller ikke forstår et simpelt “nej”. Det er så sindssygt at vi lever i en verden hvor der IKKE er konsekvenser for seksuelle overgreb eller chikane. For det er der IKKE!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 vigtige ting jeg lærte, af ikke at have Instagram